A Hogyan születtek meg a csillagok? című mese egy olyan különleges kislányról szól, aki elveszíti szem elől a szüleit és egy igazán félelmetes helyzetben találja magát, de van bátorsága segítséget kérni és elindulni. Miközben megpróbálja teljesíteni a rábízott feladatát, felfedezi az őt körülvevő világ szépségét. 

A mesék és zene világa varázslatosan tud kapcsolódni egymáshoz.  A mese története által felszínre törő gondolatokat és megélt érzéseket a zene finom eszközeivel is feldolgozhatjuk. Egy olyan játékot hoztam nektek, amelyben Te és a gyermeked egy közös zenehallgatás élményében kreatív alkotáson keresztül kapcsolódhattok egymáshoz. 

Játék címe: Mesés dallamok

Ajánlott zenemű a játékhoz:

Moondog – Mother’s Whistler

Eszközök: Rajzlap, zsírkréta vagy színes ceruzák, ha vannak ütő- és csörgő hangszerek vagy hangot adó eszközök, amiket otthon találtok, és bátran használjátok a saját hangotokat is.

Kiegészítésként ajánlanék számotokra egy játékot, amelyet tabletre vagy telefonra tudtok letölteni.

Az alkalmazás neve: Etherophone. 

Ingyenesen letölthető a Google Play Áruházból.

A játék:

A mese után figyelmesen hallgassátok meg az ajánlott zeneművet. Próbáljátok meg kitalálni, hogy a zene a történet melyik részéhez illik a leginkább. Ha sikerült megtalálni, akkor még egyszer indítsátok el a zenét, és egy nagyobb rajzlapon közösen kezdjétek el színekkel megrajzolni a zene vonalát.

Ha elkészültetek az alkotással, a művet kottaként használjátok, és a színeket, vonalakat próbáljátok meg saját hanggal, vagy a rendelkezésre álló hangszerekkel előadni. A zenei megjelenítésnél bátran használhatjátok az Etherophone nevű alkalmazást is a játékhoz.

A műveteket több oldalról is el tudjátok játszani, fentről-lefelé haladva vagy jobbról-balra stb. 

Ha van kedvetek, egy mondókát vagy dalt is komponálhattok a közös alkotásotokhoz.

A játék végén megkérdezheted gyermekedet, hogy miért pont azt a részt választotta a meséből a zenéhez. Mi tetszett neki leginkább a meséből, a játékból? Mi érintette őt meg a történetből? Milyennek érezte a zenét: vidámnak, gyorsnak vagy lágynak?

Kassai Réka


Blum hét 2020