Amikor a fény születik – mesebeli utazás a Blummal 

HOGYAN SZÜLETTEK MEG A CSILLAGOK? című meséhez kötött összművészeti játéklehetőségek – drámajáték és képzőművészet 

Kedves Szülők! 

Borongós helyzet veszi most körül a világot: vírus, maszk, korlátozások, egyre több szabály. Ebben a korlátokkal teli környezetben ajánlunk Nektek egy olyan mesét, amely elfeledtetheti Veled és gyermekeddel ezeket a nehézségeket. Úgy látjuk, hogy szükségünk van most több olyan fénypontra, amely elindít bennünket a kilábalás, a pozitív gondolkodás felé. A Hogyan születtek meg a csillagok? című mesében mindez megtalálható. Egy kislány távol kerül a szüleitől, ami sok gyerekben félelmet kelt, de ő segítséget kér, feladatot kap, amit valahogy teljesít, így egy gyönyörű világot teremt maga körül a felnőttek segítségével. Már a mese elolvasása fényt gyújt, és ha játszotok egyet ennek kapcsán, akkor még több fénypont jöhet létre, s így együtt találod meg, együtt fedezheted fel gyermekeddel a kiutakat. Jó játékot!

Játék címe: Réges-régi történet

Aktivitás: a történet kitalálása, rajzolás, a rajz körvonalainak vastag tűvel való kiszurkálása, elemlámpával történő megvilágítása 

Eszközök: pauszpapír vagy sütőpapír, egy vastagabb tű vagy hegyes hurkapálca, konyharuha, filctoll v. ceruza,

Elkészítési idő: 20-40 perc

Szülőknek: 

A játék felvezetése: 

A mese végén elhangzott az, hogy a csillagok megmutatják a vándoroknak és a hajósoknak az utat, megmutatják, mikor jön el a növények ültetésének és aratásának ideje, és emlékeztetnek minket az éjszakai fény születésére, meg a réges-régi történetekre. Amikor felnézünk az égre, az megnyugtat bennünket. Milyen réges-régi történetek lehetnek az égbolton? Milyen történet kerülhet fel az égboltra, ami megnyugtatja az embereket, vagy ami utat mutat nekik? Találjunk ki egyet! Ki legyen a szereplője? Mi történjen vele? Hol volt, hol nem volt… Írjunk együtt egy mesét! (Ha gondoljátok, a szülő le is írhatja a történetet.) A történet melyik részlete jelenjen meg az égbolton?

Vegyük a pauszpapírt, rajzold rá a történet azon pillanatát, amely szerinted megjelent az égbolton csillag formájában, filctollal vagy ceruzával. Ezután rajzold meg a körvonalát az alkotásod elemeinek. Utána fogd meg a hurkapálcát, tegyünk alá egy konyharuhát, vagy valami vastag anyagot, és óvatosan szurkáld végig a körvonalakat. Ha elkészült, akkor mutasd meg a csillagokat az égbolton!

Az alkotás során gyermeked megalkotja az általa kitalált történet, közben pedig azon dolgozik, hogy milyen történet hat rá nyugtatóan, milyen történet jelent számára kiutat.

A játék zárása, az alkotás utáni kérdések: 

Feküdjetek le egymás mellé, sötétítsetek be a szobában, kapcsoljátok be az elemlámpát, vagy valami más fényforrást, és tartsátok a lámpa elé az alkotást. A kis lyukak olyanok lesznek, mint a csillagok az égen. Kérd meg gyermeked, hogy mesélje el még egyszer a meséjét az általa készített csillagok segítségével!

A mesélés, a mesehallgatás varázslata születik meg, amely megnyugvást, egymásra figyelést eredményez. Ebben az együttlétben megszületik a biztonságérzet, amire most nagy szükség van ebben az időszakban.

Csillagmese, ami alapján a képek születtek

Kata meséje:

Hol volt, hol nem, volt egy erdő, ahol élt egy tündér, aki elhatározta, hogy mostantól lesz vezetője az erdőnek, és az egy farkas lesz. Ez nem tetszett a növényevő állatoknak, ezért megkérdezték a tündért, hogy miért a farkast választotta. A tündér próbálta megmagyarázni, hogy tápláléklánc, meg ehhez hasonló okok miatt. Ezt a növényevő állatok nem fogadták el, és fellázadtak. Megtámadták a farkast, és megkérdezték tőle, hogy méltónak érzi-e magát az erdő vezetőjének lenni? A farkas azt mondta, hogy mindenki méltó lehet rá, de a tündér őt választotta. A növényevő állatok azt mondták, hogy nem ismerik el őt vezetőjüknek. A tündér elszégyellte magát és meghallgatta minden állat véleményét, akik azt mondták, hogy mindenki legyen egyenlő. A tündér belátta, hogy igazságtalanul döntött, elnézést kért, és ezek után mindenki a saját maga ura maradhatott. 

Patonay Anita


Blum hét 2020