Amikor a fény születik – mesebeli utazás a Blummal 

HOGYAN SZÜLETTEK MEG A CSILLAGOK? című meséhez kötött, a környezet megóvásával kapcsolatos játék

A Blum magazinban egy átfogó és sokrétű anyagot állítottunk össze a Procter & Gamble tevékenységéből és törekvéseiből a szelektív hulladékgyűjtésről. Aki ma és holnap jut el döntésig, hogy lépni szeretne a környezet és a világ újjászületése érdekében, tudja, mivel érdemes elkezdeni. A szelektív hulladékgyűjtés és takarítás egyet jelent a világ megújulásával. A kérdés lényegében az, hogyan tudjuk megóvni a környezetünket nap mint nap, és mi ebben a munkában az egyéni, személyes felelősségünk?

A pandémia alatt talán még nehezebb odafigyelnünk környezetünk megóvására, hiszen jelenlenleg elsősorban magunkra és szeretteinkre muszáj vigyáznunk. A Hogyan születtek meg a csillagok? című mese viszont segíthet nekünk abban, hogy a nehéz helyzet ellenére gondoljunk a Földre is. Az alkotás lehetőséget ad gyermekünk és magunk számára egy kicsit megállni, kizökkeni a hétköznapokból, és ránézni arra, hogy mi is történik a világunkban és a környezetünkben. Először olvassátok el együtt a mesét, aztán alkossatok!

Játék címe: Tisztítsuk meg!

Aktivitás: rajzolás, gyűjtés, ragasztás

Eszközök: papír, olló, ragasztó, ceruza 

Elkészítési idő: 15-20 perc

Szülőknek 

A játék felvezetése: 

A mesében elhangzott, hogy a kislány által cipelt zsákban a fénylő égi csillagok rejtőztek, amelyekre az égboltnak és az embereknek is nagy szükségük volt, ugyanis az égi minták elrendezéséből az emberek mindig tudni fogják, merre folytassák az útjukat, meg azt is, hogy mikor jön el a növények ültetésének és aratásának ideje. És ezek a minták örökké emlékeztetik majd őket a fény születésére, meg a régi történetekre is. A csillagok égremenetelével a zsák kiüresedett. Nézz körül a lakásban! Most gyűjts össze minél több olyan dolgot itthon, amire szerinted nincs szüksége a Földnek. Fogj meg egy rajzlapot, és rajzold le először a zsákot, aztán töltsd meg minél több olyan dologgal, amire nincs szüksége a Földnek, és tedd is bele a zsákba! Alkothatsz ezekből a kiválasztott tárgyakból újabb és újabb tárgyakat. Ragaszd őket bele a zsákba! Az alkotás során gyermeked végiggondolja azt, hogy mire van szüksége a Földnek, és mire nincs. 

A játék zárása, az alkotás utáni kérdések: Meséld el, hogy mi található a zsákban! Te melyiket szoktad használni? Melyikről mondanál le és melyikről nem? Végül hunyjuk le a szemünket, és képzeljük el, hogy a zsákból eltűnnek ezek a dolgok! Hogyan látod most a Földet? Jelen esetben gyermeked dilemmázhat azon, hogy ő melyik tárgy nélkül tud élni, és melyik nélkül nem. Ha pedig valamelyikről nem szívesen mond le, akkor hogyan lehetne olyan tárgyat használni, amivel a Földnek kevesebb problémát okozunk. Ez a beszélgetés szülő és gyermek között arról a közös gondolkodásról szól, hogy mérlegre tegyék azt, hogy mi a fontosabb, mi az értékesebb.

Patonay Anita


Blum hét 2020