Gyermekeink és családunk egészségénél kevesebb fontosabb és hálásabb területe van az életnek, ez pedig nagyon szorosan összefonódik a táplálkozással, ezért a GE! Program csapata hamarosan teljesen külön fejezetet szentel ennek a területnek. Egy új blog, egy új honlap formájában: Lélek az ételben – élet az ízekben címmel.

Most az egyik bloggerünk, Király Éva dietetkus szakember cikkét tesszük közzé, amely már az új blogba készült, de itt is megosztjuk, hiszen nagyon aktuális és rengeteg hasznos tanács szerepel benne. Fogadják amolyan kedvcsinálóul a hamarosan induló új honlapunkhoz.

Tavaszi immunerősítés, influenza, megfázás megelőzése, kezelése


Megfázás, influenza kialakulása

Kora tavasszal, annak ellenére, hogy még meglehetősen kiszámíthatatlan az időjárás, már bátran dobáljuk magunkról a vastagabb ruhadarabokat, hogy a bőrünkön akár közvetlenül is érezhessük a tavaszi nap melegét. Meglehetősen csalóka dolog ez, hiszen ha rövidebb-hosszabb időre felhő takarja el a napot, bizony jelentősen lehűl a levegő. Ilyenkor a hideg levegővel érintkező bőr és a légút nyálkahártyáinak erei összehúzódnak, romlik a vérellátás, ezáltal viszont szervezetünk kevésbé lesz ellenálló a vírusokkal szemben. Ha fázunk, és egy vírus éppen arra kerül, mert a környezetünkben valaki például tüsszög, nagy eséllyel megtelepszik a légutakon, megfázást vagy akár influenzát is okozva ezzel. Ki gondolná, hogy egy náthás ember kb. 50 m-es távolságban képes egy tüsszentéssel vírusokat a levegőbe juttatni?!!

Megfázás, influenza kezelése

Hajlamosak vagyunk egyébként majdnem minden felső légúti fertőzést influenzának hívni, pedig a légúti fertőzést okozó kb. 200 féle vírus közül csak egy az influenza vírus. A megfázás általában torokkaparással, gyengeséggel kezdődik, majd jön a köhögés, orrváladék termelődés, esetleg enyhe láz. Az influenza sokkal súlyosabb fertőzés a megfázásnál. Nagyon magas lázzal jár, gyengeséggel, komoly fejfájással, végtagfájdalommal, hasfájással, hányingerrel, akár hányással, hasmenéssel is jár. Ha nincs bakteriális felülfertőződés szövődményként, nem kell antibiotikumot szedni, hiszen tüneti kezeléssel néhány nap alatt lezajlik a fertőzés. Nagyon fontos viszont a gyakori orrfújás, esetleg tengervizes orrspray használata, ami nem csak a már kialakult megfázás esetén segít az orrváladék kiürülésében, de a megelőzésben is hatékony lehet. Élettanilag optimális közeget biztosít az orrban, fenntartva ezzel a megfelelő orrhigiénét, s mivel természetes eredetű, hosszabb ideig alkalmazható. Láz esetén 38,5 °C –ig nincs szükség lázcsillapítóra, kisgyermekeknél sem: hagyjuk, hogy szervezet természetes védekező rendszere küzdjön meg a vírusokkal. Több napig tartó magas láz, fül-, arc- és homloküreg fájdalom, valamint sűrű, sárgás orrváladék esetén nagy valószínűséggel bakteriális felülfertőződésről van szó, mindenképpen orvoshoz kell menni és antibiotikumra is szükség lesz. A gyerekekre a gyengébb immunrendszerük miatt különösen oda kell figyelni. Az immunrendszer erősítésére, a fertőzés tüneti kezelésére kiváló gyógynövény például a bíbor kasvirág, mely nagyon hamar enyhíti a kellemetlen tüneteket. A hársfa, lándzsás útifű főzetei, kivonatai hatékonyan gyógyítják a köhögést, hörghurutot, a bodzavirág kiváló izzasztószer, a zsálya a torokfájást, rekedtséget enyhíti. Fontos ilyenkor nagyobb mennyiségű C-vitamin bevitel is, természetesen szerves formában, hogy a szervezet a leghatékonyabban tudja felhasználni. A csipkebogyó tea tökéletes C-vitamin forrás, kb. tízszer annyi C-vitamin van benne, mint a citromban. Hogy az értékes C-vitamin ne vesszen kárba, a csipkebogyó teát ne forrázzuk, hanem a bogyókat áztassuk be éjszakára, majd másnap szűrjük le, melegítsük fel enyhén, s egy kis hársfa mézzel ízesítve a kisgyerek is szívesen fogyasztja.

 

Megelőzés, immunerősítés

–          Alapvető fontosságú, hogy felnőttként is, de a gyerekek is sokat legyenek friss levegőn, természetesen az időjárásnak megfelelő ruhában, rétegesen felöltözve.

–          Elengedhetetlen a lakáson belül a helyiségek gyakori szellőztetése, a rendszeres kézmosás, s ha a kéztörlés után 1 csepp teafa olajat dörzsölünk szét a tenyerünkön, segít távol tartani a kórokozókat.

–          A levegő fertőtlenítését aromalámpás párologtatóval, gyermekeknél a nagyobb biztonság miatt hidegpárával segíthetjük, illóolajokat hozzáadva. A jó minőségű Eucalyptus, kakukkfű, citrom illóolaj tökéletes választás.

–          Gyógynövényeket nem csak a fertőzés kezelésekor, hanem a hatékony megelőzés érdekében is lehet kúraszerűen alkalmazni, erősíteni a szervezet védekező rendszerét, homeopátiás készítmények, gyógyteák, szirupok formájában. Az egyik leghatékonyabb immunerősítő gyógynövény a már előbb említett echinacea (bíbor kasvirág) melyet gyógyteaként, gyermekek számára szirupként is adhatunk, de több immunerősítő homeopátiás készítmény fő alkotóeleme is. A gyömbér gyökerét lereszelve magában is – de bármilyen herba-, vagy gyümölcsteába keverve – pici áztatással, mézzel, citrommal ízesítve nagyon finom immunerősítő italt kapunk.  A csipkebogyó magas C-vitamin tartalma, a bodzavirág az immunrendszer serkentése, a hársfavirág, zsálya antiszeptikus, gyulladáscsökkentő hatása miatt teaként fogyasztva nem csak a kezelésben, de a megelőzés érdekében is alkalmazható.

Király Éva
dietetikus