Bakonyi Anna leköszön és Török Judit vezeti a megújuló Blum program szakmai projektjeit 2019. márciusától

Idén tavasztól új szakmai projektvezetővel folytatja tevékenységét a Blum program. Török Judit amellett, hogy már kisgyermekként elkötelezte magát a pedagóguspálya mellett, 25 évnyi alternatív pedagógiai gyakorlattal rendelkezik, az évek során óvónőként, mozgásterapeutaként, intézményvezetőként, óvodát, valamint iskolát alapító pedagógusként és mentorként is bővítette tapasztalatait.

Ötévesen már tudta, hogy óvónő szeretne lenni, és megvalósította a vágyát: Török Judit majdnem két évtizeden keresztül volt a Lauder Óvoda óvónője, majd intézményvezetője. Ezenkívül dolgozott inkluzív nevelést megvalósító gyógypedagógiai intézményben, alapító pedagógusa volt a Budapest Schoolnak és közreműködött egy ifjú tehetségeket megmutató televíziós produkciókban.

A pedagógián belül Judit az elmúlt öt évben főként a támogató technikákban mélyítette tudását, többek között egyéni és team coach készségek tanulásával. Jelenleg pedagógiai tanácsadóként, mentorként, intézmények vezetőinek támogatásával, csapatok/ iskolai közösségek fejlesztésével foglalkozik, és mediátorként is dolgozik. Pro bono segíti a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány és az Egyszülős Központ munkáját.

A gyerekek helyzete az intézményi nevelésben/oktatásban folyamatos szívügye. Elköteleződése az abban szereplők, így a gyerekek, szülők, pedagógusok és vezetők coaching szemléletű támogatásában és a szakmai tréningek vezetésében valósul meg.  “Az óvodás gyerekek nevelése elképzelhetetlen a szülők bevonása nélkül. Az ebben a kontextusban értelmezett kapcsolatot minden résztvevőnek tanulnia, gyakorolni kell – pedagógusnak, szülőnek egyaránt. A Blum programon keresztül elsajátítható új készségek, gyakorlatok, technikák segítségével a pedagógusok, intézményvezetők képessé válnak az együttműködésen alapuló intézményi folyamatok kialakítására, irányítására, támogatására.” – mondta Török Judit.

Török Judit

Dr. Bakonyi Anna, a program eddigi szakmai vezetője 9 év után a Blum-on kívül folytatja pályafutását. Oszlopos tagja volt a Blum program, korábbi nevén Gondolkodj Egészségesen! Programnak, amit Bácskai Márta és Bácskai Dávid alapított 2005-ben. A program alapelvei, a játék és esztétikai tevékenységek egybekapcsolása, a foglalkozásoknak kezdeményezésekkel, csoportmunkával való felváltása, a differenciálás széleskörű és magas szintű alkalmazása, a játék során kínált  személyiségfejlesztő feladatok személyre szabása, a családokkal való kapcsolat folyamatossága a szakember munkásságának nélkülözhetetlen, meghatározó elemei.

Az elkövetkező időszakban, Török Judit szakmai projektvezetésével, terveink között szerepel szakmai kerekasztal beszélgetés szervezése külföldi szakértők bevonásával, valamint egy hosszútávú együttműködés kialakítása egy párizsi székhelyű alapítvánnyal. Tervezzük továbbá neuropszichológusok, kutatók és különböző szakemberek bevonásával a program kiegészítését, majd átadását az óvodák, óvodapedagógusok, szülők számára. Még nagyobb fókuszt kap a program hatásvizsgálata az elkövetkezendő időszakban.