„Biztonságban, a világban!”

TÁRSASJÁTÉK 

„Nagy szárnyakat szeretnék adni neked, sűrű pelyheset,
hogy megóvjon, ha elvétenéd a repted,
és ha le is zuhansz, ne essen bajod.

Íme, hát a szárnyak, melyeket adni szeretnék neked,
de nem lehet,
mert csak te vagy, ki magadnak őket megteremtheted.”

/Ornella Fiorini: Lányomnak/

A 2016. november 25-i XI. Országos Gondolkodj Egészségesen! Nap fókuszában a biztonság témája áll. A gyerekeket érzékenyítő játékos feladatok ezen téma köré épülnek: közlekedésbiztonság, biztonságos testi gondozás (kézmosás, körömvágás, fogmosás, a gyógyszerszedés szabályai stb.), az ételek biztonsága (gombaszedés, gyógynövények, ártalmas növények), a csoportszoba berendezésének és az ovi udvarának biztonsága, valamint a lelki biztonság (saját és környezetünk lelki egészsége).

Ezen a napon az ország 1600 óvodájában, közel 107 000 óvodás játszik együtt a gyermeki személyiséget komplexen fejlesztő társasunkkal. A közös kalandozáshoz várjuk a gyerekek szüleit is, természetesen.

A Biztonságban, a világban! társasjáték egész évben, az óvoda bármely csoportjában használható játék.

A társasjáték célja: a kisgyerekek testi és lelki biztonság-ismeretének növelése.

A társasjáték célközönsége: 3-7 éves óvodás korosztály.

A Gondolkodj Egészségesen! Alapítvány megbízásából a „Biztonságban, a világban!” c. társasjátékot szerezte: Karczewicz Ágnes, óvodapedagógus. Szakmai lektor: dr. Bakonyi Anna, programunk pedagógiai szakértője.

A társasjáték menete:

I. Néhány ötlet a társasjáték elkészítéséhez

Az Országos Gondolkodj Egészségesen! Napra tervezett társasjátékot az óvodások maguk is elkészíthetik (hiszen ez is a művészeti hatás eleme és a közös játék része), de az óvodapedagógusok is létrehozhatják azt. A társasjáték megalkotásához ajánlásokat adunk, melyet a saját óvodai életükre és környezetükre szabhatnak a gyerekek és/vagy az óvodapedagógusok. Ebben is a célok és a fejlesztési területek aktivizálása a legfontosabb.

A dobókocka:

A dobókocka lehet kész is – például egy másik játékból, de lehet hozzá nagyobb méretűt hajtogatni vagy készíteni szivacsból.

A bábuk:

– Ha nagyobb a hely (tornaterem, aula): a gyerekek saját maguk is lehetnek „bábuk”, tehát lehet a valóságban kiléphető, óriás társasjátékot készíteni.

– Ha kisebb a hely: a gyerekek kartonra lerajzolhatják saját magukat, és kivághatják a rajzot, majd egy félbevágott parafa dugóba – melybe egy rést vágunk a tetején –, beleállíthatják a figurát. Ezáltal „saját maguk” lehetnek, akik végigjárják az utat. Ez önmagában is már egy alkotó tevékenység, de motiválhatja is a kicsik játékban való részvételét.

Megjegyzés: Természetesen lehetnek más társasból összegyűjtött bábuk, színes korongok, gombok vagy a gyerekek által maguknak választott tárgyak is a bábuk.

A tábla vagy játéktér:

– Ha nagyobb a tér, akkor elkészíthető, megfesthető, rajzolható textilre, melyet az óvónő elkészíthet előre vagy a gyerekeket bevonva.

– Ha kisebb a hely, akkor dobozkartonra, kartonra vagy asztalméretű textilre rajzolható, festhető.

A tábla/játéktér háttérszíne lehet zöldes, kékes, Földet jelképező batikolt lepedőalap, melynek közepére egy sárgás, narancsos Nap formát festünk hat sugárral. Ez a hat sugár egy-egy területet jelképez – amelyeken szeretnénk elmélyíteni a biztonsággal kapcsolatos információkat, ismereteket. A hat terület: otthon, óvoda, játszótér, kirándulás, közlekedés, egészség. A nap közepéből indulhatna ki a barnás út is, ahol egy-egy mezőn „Vigyázz! Veszély!” tábla lenne festve.

A feladatkártyák:

A 40 darab feladatkártyát minden óvoda megkapja (Feladatkártyák PDF formátumban), így azt már csak ki kell nyomtatniuk. Ha tartósabbá szeretnék őket tenni, belaminálhatják a kártyákat vagy felragaszthatják őket vastag kartondarabokra is. A „Vigyázz! Veszély!” tábláknál a feladatok kapcsolódnak a hat biztonság-területhez (otthon, óvoda, játszótér, kirándulás, közlekedés, egészség), az azokon kialakulható vészhelyzetekhez, azok megelőzéséhez. A feladatok között lesznek mozgásos játékok, kakukktojás jellegűek, helyes és helytelen kiválasztások, bizalomjátékok stb.

Példaként álljon itt két feladatkártya:

  • Kirándulás: mérgező növények, útjelzők – tiltó és figyelmeztető táblák, villámlás, tűz…

Feladat: Ha olyan növény nevét hallod, mely mérgező, akkor tapsolj egyet!

csalán, gyilkos galóca, gyöngyvirág, csipkebogyó, szeder, vérehulló fecskefű

  • Otthon: vegyszer, gyógyszer, segélykérés, idegenek…

Feladat: Itt egy segélykérő telefon. Hívj segítséget, melyet azzal kell kezdeni, hogy megmondod a nevedet és a címedet!

Megjegyzés: Ha a játék még nem ér véget, mire elfogynak a feladatkártyák, összekeverés után újra lehet húzni belőlük.

A feladatkártyákat lehet egy az egyben használni, vagy a csoporthoz életkori összetételéhez, fejlettségéhez, az óvodapedagógusok céljaihoz igazítva válogatni belőlük. Az üres kártyákra a helyi lehetőségeket figyelembe véve újabb feladatokat javaslunk kitalálni. (Mi az, ami az adott környezetben kiemeltebben fontos, hogy tudják, begyakorolják a gyerekek a testi-lelki biztonság témakörében?)

II. Játékszabály

A játék dobással indul. Ha a „Vigyázz! Veszély” táblára rálép a játékos, kap egy feladatkártyát. A feladat jó megoldása esetén kettőt előre léphet, ha nem sikerül jól, akkor hátra kell lépnie ugyanennyit. A játék akkor ér véget, ha (1) az első játékos beér a nap közepébe, vagy (2) ha mindenki beért.

III. További ajánlott tevékenységek

    1. A játék után nézzenek meg pár részt az interneten keresztül elérhető Generali Tekergő Mesék Nudlival és az Oroszlánnal sorozatból, hiszen ezek a kisfilmek tovább mélyíthetik a gyerekek biztonság-tudását, az audiovizuális élmény új színt hoz a nevelési környezetbe.
      „A Tekergő egy különös hely, a tanulságos játékok és a hasznos információk birodalma, a szeleburdi nyuszi, Nudli és a bölcs oroszlán otthona, akik közös barangolásra hívják a gyerekeket és a szüleiket.”

      biciklizés: https://generalitekergo.hu/informacio/nudli-es-az-uj-bicikli,
      görkorizás: https://generalitekergo.hu/informacio/nudli-gorkorizik,
      játszóterezés: https://generalitekergo.hu/informacio/nudli-a-jatszoteren,
      úttesti közlekedés: https://generalitekergo.hu/informacio/nudli-a-forgalomban,
      kirándulás: https://generalitekergo.hu/informacio/nudli-kirandul.

      (A generalitekergo.hu a Generali Biztosító Zrt. által létrehozott internetes oldal.)

    2. Közös saláta, ivólé és müzli szelet készítés a gyerekekkel, szülőkkel.
      A receptek megtekintéséhez kattintson ide.
    3. Ha vége a társasjátékozásnak, az „üres” tábla területekre a gyerekek rajzolhatnak, festhetnek az adott fogalomhoz kapcsolódó dolgokat.
    4. A feladatkártyák hátuljából lehet párosító és memóriajátékot készíteni. Így a társasjátékból máris három különböző szabályjáték válhat.
    5. A játékban résztvevő óvodák számára képbeküldő versenyt hirdetünk ((tag)óvodánként egy csoport nevezhet, kérjük a kedves kollégákat, intézményen belül szavazzák meg, döntsék el, melyik csoport lesz a pályázó). A fotókon a GE! napi társas (1) elkészítését, majd magát az (2) alaprajzot és a (3) közös társasozást, a játszó csoportot kérjük megörökíteni 3 db fényképpel. A csoportonként 3 beküldött fotó közül a Generali a Biztonságért Alapítvánnyal közösen választjuk ki a 3 legkreatívabb díjazottat. A fődíjas csoport jutalma a KRESZ-SULI program mobil KRESZ-parkjának használata animátor által vezetetten egy előre egyeztetett időpontban (https://www.kresz-suli.hu/szolgaltatas.html). A második helyezett jutalma egy fergeteges kirándulás a pogányi Zsályaliget Élményparkba (https://www.zsalyaliget.hu/). Itt mindenki megtalálja a számára kedves elfoglaltságot, legyen az kaland, szórakozás, sport, tanulás vagy akár természetjárás. A lélegzetelállítóan szép környezet és a park területén megtalálható számtalan attrakció lebilincselően hat az ide látogatókra.

      Beküldési határidő:
      2016. december 2. péntek a palyazat@gondolkodj.hu címre, a levél tárgyába kérjük beírni: TÁRSAS PÁLYÁZAT. Eredményhirdetés: karácsony előtt. További adatok, melyre szükségünk van: a pályázó óvoda neve, címe, email címe, telefonszáma, kapcsolattartó elérhetőségei, a pályázó csoport neve, létszáma (a csoport nevelőivel együtt). Eredményhirdetés után a kiválasztott alkotások megtekinthetőek lesznek honlapunkon és Facebook oldalunkon, így kérjék ki, legyenek szívesek a képeken szereplő gyerekek szüleinek hozzájárulását.

      Értékelési szempontok:
      kreativitás, eredetiség, fantázia a feldolgozás technikájában, technikáiban (anyagok, eszközök, terek, síkok megjelenítése); az érzelmek kifejezése (színvilág, formák, terek, résztémák megjelenítése, globális témamegjelenítés); az összedolgozás módja (egy téma több gyerek által, több résztéma egyben megjelenítve); esztétikum és/vagy funkcionális megjelenítés.

Programunk kiemelt támogatója:
generali_gaba