Márciusi Élménykonyhánk témája a tavaszi immunerősítés volt. Ilyenkor az átmeneti évszakban még gyakran szeles, csapadékos az idő és csalóka a napsütés, mert a levegő reggel és este még igen hűvös. A hosszú tél után, amikor szervezetünk vitaminkészletei amúgy is lemerülnek, fokozottan támogatnunk kell saját és gyermekeink immunrendszerét. Ezt részben biztosíthatjuk tudatos táplálkozással.

Elmira ezt a szempontot figyelembe véve állította össze a menüt, amely nem tartalmazott például cukrot – mely tudvalevőleg gyengíti az immunrendszert. Az idényzöldségek széles tárházával dolgoztunk, és a fűszerek összeválogatásánál is figyelembe vettük, hogy melegítő, fertőtlenítő hatású fűszereket használjunk.

A sort egy egyszerű, de annál változatosabban elkészíthető zöldség, a sárgarépa felhasználásával kezdtük, mely krémleves formájában került asztalunkra. A sárgarépa egész évben rendelkezésünkre áll, felhasználása rendkívül sokrétű lehet. Elsősorban kiemelkedő béta-karotin tartalma miatt hasznos. Ez a provitamin a szervezetben A-vitaminná alakul. Hiányában szürkületi vakság, a szem szaruhártyájának kiszáradása, megrepedése, a bőr és egyéb hámrétegek elváltozásai léphetnek fel. A táplálékkal bevitt A-vitamin 70-90%-a, a karotinok 20-50%-a hasznosul. Az egészséges felszívódáshoz szükséges valamilyen zsiradék jelenléte, s kutatások szerint az E-vitamin is kedvezően befolyásolja a táplálékkal felvett A- vitamin hasznosulását. Szelíden édeskés íze miatt az egyik első zöldség, amely az elválasztás folyamatában babáknak javasolt, valamint kisgyermekek körében is nagyon népszerű. A fazékban póréhagymával egyesült a sárgarépa. A hagymafélék egyik alkotóeleme, az allilszulfid, erős baktérium- és gombaölő, gyulladáscsökkentő, érelmeszesedést gátló, tumor ellenes, emésztést segítő anyag. A hagyma felső légúti megbetegedéseknél is nagy segítséget nyújt, amikor a szervezet kellemetlenül sok nyákot termel. A hagymaféléknek ugyancsak magas a kalcium, magnézium, kálium, valamint a kvercetin tartalma. A kvercetin számos modern kutatás tárgya – főleg rákmegelőzésben elfoglalt szerepét vizsgálják, ahol jó eredményeket mutat.

A gyömbér, a római kömény és a kurkuma egzotikus, mégis harmonikus ízeket kölcsönzött levesünknek. A kurkuma gyökér élénksárga húsú, egy picit a gyömbérhez hasonló, csak kisebb. Szárított, porított formában sok helyen kapható. Az indiai Ayurvédikus rendszerben ősidők óta használt fűszer és gyógynövény. Erősen antioxidáns hatású, érdemes beiktatni a mindennapi főzésbe, currykhez, levesekhez, szószokhoz adhatjuk. Kurkumin tartalmánál fogva gyulladás gátló, májvédő, antikarcinogén, valamint ösztönzi az epehólyag működését. Simaizom görcsoldó hatása miatt az étkezés utáni esetleges puffadás enyhítésére is kiváló. Zsiradék gyanánt kókuszzsírt használtunk, amely magas laurinsav tartalma miatt ugyancsak támogatja az immunrendszert. Ez az anyag az anyatejben is megtalálható.

Főételünk halból és köles fasírtból állt. A hal könnyen emészthető, kiváló minőségű teljes értékű fehérjét tartalmaz. Mind a tengeri, mind az édesvízi fajtákat ajánlott beiktatni az étrendünkbe. Levesnek, sütőben sütve, párolva, hidegen, melegen, szendvicskrémekhez egyaránt fogyasztható. Az omega-3-zsírsavak alapszintű beviteléhez a tengeri olajos halak (lazac, szardella, szardínia, hering, makréla és a fehér tonhal) vagy a busa heti kétszeri, maximum háromszori fogyasztása ajánlott. Azonban vigyáznunk kell a túlzott halfogyasztással, mert ez élővizeink szennyezettsége miatt akár kártékony is lehet.

A halat sütőben sütöttük, mediterrán paradicsomszósszal. A paradicsom likopin tartalma legjobban főtt formában érvényesül.

A kölest lúgosító gabonaként jegyzik. A hántolt köles apró, sárgaszemű gabona. Elkészítése hasonló a rizséhez, édes és sós ételekhez egyaránt kiváló. A tanfolyamon párolt vöröshagymával, fokhagymával, paprikával, majoránnával, tojással kis kerek fasírtok készültek belőle.


Természetesen a saláta sem maradhatott el menünkből, hiszen nagyon fontos nyersen is fogyasztani zöldséget. Értékes rostjai, vitamin és enzimtartalma így érvényesül a legjobban. A színek kavalkádja találkozott a tálban: lilahagyma és káposzta, piros retek és alma, zöldsaláta, sárgarépa. A pirított tökmag és napraforgómag ízletes, ropogós kiegészítője volt az összeállításnak.

Végül, de nem utolsósorban egy nagyon egészséges süteményt alkottunk – friss narancsból, őrölt mandulával és aszalt gyümölccsel készült. Édesítésnek egy kevés xylitet használtunk, amelynek élettani tulajdonságai igen előnyösek. A vércukorszintet nem emeli meg és gátolja az erjedéses folyamatokat mind a szájüregben, mind az emésztőrendszer alsóbb szakaszaiban. A sütemény kóstolásánál többen is megjegyezték, hogy olyan, mint egy finom túrós sütemény.

A szépen terített asztal körül még sokáig folyt a beszélgetés. A háromfogásos ebéd kellemesen laktató és tápláló volt, mégsem éreztük úgy a végére, hogy túlettük magunkat. Ismét bebizonyosodott, hogy egy jól összeállított, tudatosan átgondolt étkezés milyen nagyszerű ízélményt adhat, miközben egészségünket is építi.

 

Köszönjük a Zewa támogatását!

 

Következő alkalmunk:

Április 16. szombat, 10.00-14.00

Téma: Édességek, nassolnivalók házilag elkészítve

Nem is gondolnánk, hogy a gyermekek kedvencei, a különböző snackek, chipsek vagy akár édes kekszek, sütemények milyen sokféle, egészségre ártalmas hozzávalókat tartalmaznak. Azt pedig végképp nem, hogy mindezek házilag való elkészítése milyen kevés időt és energiát vesz igénybe. A tanfolyamon zöldségchipszeket, édes és sós kekszeket, pörkölt magvakat, házi bonbonokat és marcipánt készítünk el, természetesen gyermekbarát, egészséges alapanyagok felhasználásával.

Természetes alapanyagokkal, egyszerű és gyors főzési eljárásokkal ismerkedhetnek meg, és feltehetik kérdéseiket táplálkozási szakértőnknek is. Minden hónapban egy-egy érdekes témát járunk körbe, izgalmakban nem lesz hiány. Tartsanak velünk!

Márciustól a tanfolyamok ára: 7.500 Ft/fő/alkalom.

A tanfolyamok helyszíne: 1022 Budapest, Alsó Törökvész út 2. Miele bemutatóterem

Jelentkezés:

Telefon: +36 1 783 8210

E-mail: szerkesztoseg@izekeserzesek.hu

Weboldal: www.izekeserzesek.huwww.gondolkodjegeszsegesen.hu