Közös készülődés a gyerekekkel otthon és az oviban

Jó étvágyat kívánunk!

Saláták

Cékla – alma – narancs saláta

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg cékla, 15 dkg alma, 15 dkg narancs, 3 dkg aszalt meggy, 1 kávéskanál méz,  kevés olívaolaj, 1 kávéskanál citromlé, kevés fahéj

Elkészítése: Az almát és a céklát meghámozzuk, megmossuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Egy tálban a citromléből, olívaolajból és mézből készült öntettel jól elkeverjük az almát és a céklát, aszalt meggyel megszórjuk, és a salátát egy órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

Téli varázs

Hozzávalók 4 személyre: 1 kisebb fej lilakáposzta, 20 dkg sárgarépa, 30 dkg grapefruit, 5 dkg aszalt szilva, 1 kávéskanál méz, citromlé

Elkészítése: Vékonyra szeleteljük a káposztát, nagy lyukú reszelőn lereszeljük a sárgarépát, hozzáadjuk a grapefruit húsát és az apróra vágott aszalt szilvát. Jól összekeverjük, kevés mézzel és citromlével ízesítjük. Varázslatos ízű, vitamindús, szép színes saláta a téli vacsorákhoz.

Dió-alma-sajt saláta

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg zellergumó, 30 dkg alma, 20 dkg sovány sajt, 10 dkg dió, petrezselyemzöld, 4 dl tejföl, 2 dl joghurt, 1 citrom leve, 1 evőkanál méz

Elkészítése: A zellert és az almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük és összekeverjük. Hozzáadjuk az apróra felkockázott sajtot. A tejfölt, joghurtot, a citrom levét és a mézet szintén összekeverjük, majd elkeverjük  a salátával. Megszórjuk a tetejét petrezselyemmel és dióval.

Paleo változatánál hagyjuk el a tejtermékeket, és anélkül készítsük olívaolajjal.

Egészséges finomságok

Mogyorós trüffel

Hozzávalók: 1 és ½ csésze törökmogyoró (helyettesíthető mandulával), 3 púpos evőkanál natúr kakaópor, 2-3 nagy evőkanál méz, egy marék egész mogyoró ( helyettesíthető mandulával), 2 evőkanál natúr kakaópor

Elkészítése: A másfél csésze mogyorót (vagy mandulát) őröljük meg egészen finomra. Keverjük hozzá egyenletesen a kakaóport, majd adjuk hozzá a mézet is. A keverékből gyúrjunk kis golyókat, a közepükbe nyomjunk egy-egy szem egész mogyorót (vagy mandulát). A mogyorót (vagy mandulát) mozsárban törjük apróra, majd ebben forgassuk meg a trüffeleket. (Helyette kakaóporban is lehet). Ha a kész golyókat nedves tenyérben görgetjük, jobban tapad hozzájuk a díszítés is. Kb. 20-25 db bonbon lesz belőle.

Mákkrémes banán

Hozzávalók: darált mák (natúr, cukor nélküli), méz, víz, banán

Elkészítése: A darált mákot keverjük el ízlés szerinti mennyiségű mézzel, majd adjunk hozzá annyi vizet, hogy kenhető krém állaga legyen. Nem túl érett banánt szeleteljünk fel karikákra. Kenjük meg az egyik karikát a mákkrémmel, majd fordítsuk rá a másikat banánszeletet. Pici ízletes falatkák lesznek belőlük.

A receptajánlót Király Éva dietetikus állította össze.