Honlapunkon a Manóposta kreatív játékötleteit tesszük közzé, valamint néhány gondolatébresztő ötletet a gyerekjátékok fogalmának újraértelmezéséhez. Sorozatunk második részében a kreativitást, fantáziát növelő játékokról lesz szó.

Kreativitást, fantáziát növelő játékok

Minden kisgyermeknek szüksége van az ábrándozásra, a játékkal és pihenéssel töltött idő megfelelő egyensúlyára. Általában túl sok ingert kapnak a részletesen kidolgozott műanyag játékokon és az elektronikus eszközökön keresztül, ami megalapozza a folyamatos szórakoztatás iránti igényüket és saját belső képi világuk fokozatos elvesztését, fantáziájuk beszűkülését eredményezi. Komoly károkat okozhatunk azzal, ha olyan készen kapott inger dózisnak tesszük ki őket, amit később a maguk számára nem tudnak biztosítani a külvilág, a természet adta lehetőségekből. Unalmasnak fog tűnni számukra a környezetük, anélkül, hogy megismernék azt. Az állandósult érdektelenség és unalom felé tereljük őket, ami később súlyos gondokat okozhat a tanulásban és személyiségük fejlődésében. (Sok esetben az agresszió és későbbi függőségek kialakulásában is szerepet játszanak ezek az okok.)

Érdemes hát a gyermeket olyan játékokkal körülvenni, mely aktív tevékenységre ösztönöz, serkenti a képzelőerőt és a kreativitást. Így az ideális játék az, amely egyszerű, nincs egészen „kész”, nem korlátozza a gyermeki fantáziát kidolgozottságával. Sok ilyen érdekes játék van körülöttünk, sőt sok ilyen játékot készíthetünk, ha egy kis vállalkozó kedvünk van, higgyék el ügyesség nem sok kell hozzá! Az ilyen játékokkal töltött idő önmagában is megteremti az ábrándozás, a fantáziába merülő kikapcsolódás és az aktivitás harmonikus egyensúlyát. Alapanyagul igyekezzünk természetes és nem mű alapanyagokat választani, hogy ezzel is helyes irányba alakítsuk gyermekeink ízlését és értékrendjét. Kímélve ezáltal környezetünket is!

Az interneten és szakkönyvekben rengeteg jó és egyszerű ötletet találunk és az alapanyagok többsége is beszerezhető a világhálón.

Ön milyen kreatív játékokat szokott készíteni gyermekeivel? A legjobb ötleteket ajándékkal jutalmazzuk!

 

Természetes képalkotó játékok

A természetes alapanyagú, kreativitást serkentő játékok közül a legegyszerűbb és egyszerűségükből fakadóan talán a legnagyszerűbbek: a képalkotók. Melyik gyermek ne szeretne kirakós játékokkal játszani? Ki előbb, ki később, de mindenki beleszeret a jól ismert összerakókba. Kétségtelenül jók is ezek, hiszen növelik a megfigyelő, a koncentrációs készséget, de az óvodás kisgyermekek számára sokszor frusztrációt jelent a komplikált képi elemek összeállatása. Ráadásul ismét egy készen kapott képet kell velük megvalósítaniuk. Egész más érzést kelt bennük, ha néhány egyszerű alapelemből, saját fantáziájuknak megfelelően alkothatnak, ráadásul természetes, kellemes tapintású anyaggal dolgozhatnak. Nem is kell hozzá más, mint egy karton papírra, vagy parafa lapra felragasztott gyapjúfilc lap és néhány különböző színű filclapból kivágott  alapelem: háromszögek, körök, téglalapok, és más szabályos és szabálytalan alakzatok. A filclapra a kivágott elemek a gyapjú természetes „szöszösségének” köszönhetően kellően megtapad egy-egy alkotás erejéig.

A másik, egészen különleges és méltánytalanul keveset használt lehetőség a gyapjúkép készítés.

Ezen technikánál a gyerekek színes kártolt gyapjúdarabokat simítanak egy fent leírt módon előkészített filclapra. Ez a technika kiegészíti a rajzolás és festés tapasztalatait: míg rajzoláskor kemény krétával, ceruzával, kemény lapon dolgozik a gyermek, festésnél vízfestékkel fest, itt levegős gyapjúból légies, meseszerű képet tud készíteni. A képek rövid időre akár ki is állíthatók, majd a gyapjúdarabok leszedését követően újra felhasználhatók.

A következő részben textilbabák, filc állatok, zöldségek, gyümölcsök egyszerű elkészítéséről lesz szó.